STRAWBERRY CREAM SOUR – kyseláč od Antoše

Jedna speciální letní nabídka na našem čepu – kyseláč od pivovaru Antoš

Strawberry_cream_sour_ale_12_Antos_opt

Většina kyselých piv (sour beers) je zajímavá tím, že byla kvašena spontánně pomocí divokých kvasinek. Existují ale i druhy (viz níže), která se postupem času začala kvasit svrchně pomocí mléčných bakterií Lactobacillus, které pivu dodávají typickou kyselost. Dle legislativy by však všechna kyselá piva měla být označována jako svrchně kvašená, tedy někdy jsou všechna (mylně) řazena přímo mezi ejly. My máme ale kyseláče v oblibě a myslíme si, že si zaslouží vlastní kategorii.
Spontánní divoké kvašení je historicky nejstarší a pivo se kvasí pomocí toho, co je ve vzduchu a toho, co zbyde v sudech (velmi dobře dopadají experimenty s ovocem, vínem či jiným alkoholem). Kyselost je způsobena tím, že se při kvašení obvykle prosadí bakterie mléčného kvašení. Ječný slad je zde téměř vždy smíchán s pšeničným.
Tento styl je oblíbený zejména v Belgii, ale i v našich končinách si k němu pivaři postupně nacházejí cestu, byť pro příznivce klasických ležáků může být první ochutnání poněkud šokující.

Originální letní novinka ze Slaného plná opravdových jahod! Osloví už na první kontakt intenzivní jahodovou vůní i chutí a překvapí kombinací kyselosti s krémovou jemností, dosaženou přídavkem laktózy a ovesných vloček. Ve sklenici vypadá díky barvě z ovoce a vysokému zákalu skutečně jako jahodový krém 🙂